Krizi na Slovensku, která v zemi vypukla po vraždě novináře Jána Kuciaka, vyřeší jen obměna vlády nebo předčasné volby, tvrdí prezident Andrej Kiska.

Prezident Andrej Kiska chce Slovensko vyvést z politické krize, která v zemi nastala po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Kiska vyzval premiéra Roberta Fica k významné rekonstrukci vlády anebo k vyvolání předčasných voleb.

Prezident to oznámil v mimořádném vystoupení v televizi.

„I kdyby se motiv vraždy dvou mladých lidí ukázal být jakýkoli, velké množství lidí je přesvědčených, že tato tragédie v mnohém odráží slovenskou realitu. A to je strašná vizitka stavu naší republiky po 25 letech její existence,” řekl Kiska.

O budoucnosti vlády hodlá jednat v příštích dnech s politickými stranami. Prezident uvedl, že s Ficem osobně hovořil o možných východiscích z vážné politické krize.

„Ukázalo se však, že naše názory jsou rozdílné,“ sdělil.

Podotkl také, že dal koaliční vládě týden čas, než se ke stávající krizi nějak postaví. Reakce kabinetu ale byla podle Kisky nedostatečná.

„Pod povrchem je něco špatného. Něco špatného je v samých základech našeho státu,” řekl.

Prezident přitom vidí jen dvě východiska z krize: buď nastanou zásadní změny ve vládě, nebo předčasné volby. Ty řádné by přitom měly proběhnout až v roce 2020.

Kiska rovněž požádal občany o důvěru ve vyšetřovatele, kteří případ vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky objasňují.

Kuciaka a jeho snoubenku zavraždili v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila. Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska.

Podle Kuciakových informací měla mít Ficova asistentka Mária Trošková a bývalý poslanec Ficovy strany Smer-SD a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň vazby na podnikatele, kteří byli prý napojeni na italskou mafii ‚Ndrangheta.

(pel)