Vladimir Putin se pochlubil zbraněmi, které nemá v arzenálu žádná jiná armáda na světě a nezastaví je prý žádná obrana.

Ruský prezident Vladimir Putin v projevu voličům promluvil o tom, jak narostla vojenská síla Ruska a o zbraních, které podle něj žádná jiná armáda na světě nemá. Putin představil novou superraketu Sarmat, která má neomezený dolet. Současně hlava Kremlu zkritizovala Spojené státy, které nesouhlasily s omezením strategických zbraní a protiraketové obrany.

„Rusko vyrábí nové zbraně v reakci na akce USA, které rozmístily systémy protiraketové obrany v dalších zemích,“ řekl Putin a poukázal na systémy v Rumunsku a v Jižní Koreji.

„Ochrana hranic je důležitá. Značně vzrostla síla našeho námořnictva a kosmických sil,“ dodal.

Ruský prezident sdělil, že do výzbroje bylo zařazeno 80 nových pozemních balistických raket a 102 raket odpalovaných z ponorek. Do výzbroje byly zařazeny i tři ponorky s raketami a dvanáct pozemních jednotek se střelami JARS 1.

Washington podle prezidenta ustupuje od dvoustranných odzbrojovacích dohod, z rozmisťování protiraket po celém světě a posouvání hranic NATO na východ. Rusko odpovědělo průlomem v budování strategického potenciálu včetně nové generace těžkých mezikontinentálních raket Sarmat, řekl prezident. Obrázky z jejich zkoušek měli poslanci v sále možnost zhlédnout na celoplošné projekci.

„Ve vývoji jsou i další nové unikátní systémy,“ oznámil Putin.

Putin hovořil o systému Kinžal, což je střela vypouštěná z letadla. Její verze byla 1. prosince zařazena k jednotce, která prověřuje její možnosti. Má létat rychlostí desetkrát vyšší, než je rychlost zvuku.

Koncem roku 2017 ruská armáda úspěšně vyzkoušela nový typ balistické rakety na jaderný pohon. Raketa má neomezený dolet a její letová dráha je nepředvídatelná.

„Nikdo ve světě takové rakety nemá,“ zdůraznil prezident.

Totéž prý platí o nových podmořských aparátech s mezikontinentálním dosahem a jadernou náloží, laserových systémech, nových nadzvukových zbraních nebo raketách nezachytitelných radary.

(pel)