Italská mafie na Slovensku má být podle zavražděného novináře napojená na vládu.

Zavražděný novinář Ján Kuciak ve svém posledním nedokončeném článku popisuje působení italské mafie na Slovensku. Klan ‘Ndrangheta je podle něj napojený i na okolí slovenského premiéra Roberta Fica. Článek zveřejnil portál Aktuality.sk.

Kuciak se v rozsáhlém, ale nedokončeném materiálu věnuje působení několika italských klanů napojených na mafii ‘Ndranghetu na Slovensku, která podniká především v zemědělství, ale také v bioplynu. Zavražděný novinář uvedl, že tyto klany díky různým podvodům a machinacím čerpají na dotacích miliony eur.

Kuciak rovněž zmapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoniem Vadalou. Vadalu pak označil za přímo napojeného na ‘Ndranghetu.

Aktuality.sk v poznámce k nedokončenému článku uvedly, že na vystopování činnosti italské mafie na Slovensku portál spolupracoval s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku, italskou novinářskou organizací IRPI a mezinárodní organizací OCCRP, která se věnuje problematice organizovaného zločinu a korupce.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v úterý řekl, že případ vraždy má jistý přesah do Česka.

Podle českého serveru Respekt.cz je zmíněným přesahem novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová. S Kuciakem totiž v poslední době spolupracovala právě na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii, a nyní je proto pod policejní ochranou, napsal server.

Slovenská vláda v pondělí vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou odhalit vraha či vrahy novináře a jeho přítelkyně. Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy novináře označila jeho investigativní práci.

(jaz)