Poslanci podpořili komunistickou předlohu o zdanění každoroční finanční náhrady tuzemským církvím. Ty mají kompenzovat majetek, který církve nedostanou v restitucích. Návrh, jenž kromě ODS, TOP 09 a lidovců zkritizovali také katolíci, nyní míří do výborů. 

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi schválený v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona pátým rokem.

Revizi církevních restitucí už před volbami v roce 2013 slibovala sociální demokracie, kvůli odporu koaličních lidovců se ale téma neotevřelo. Nyní se k němu vrací nová sněmovna, která na aktuální schůzi podpořila komunistický návrh na zdanění finančních náhrad.

Poslanec KSČM Vladimír Koníček tvrdí, že hodnota nevráceného majetku byla výrazně nadhodnocená a církve navíc podávají v případě některých nemovitostí žaloby na určení vlastnictví. Novela podle něj nespočívá ve zdanění náhrad, ale v tom, že se ruší jejich osvobození od daně.

Komunisté si od případné změny slibují, že stát by mohl získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím posílá. Za celou dobu vyplácení náhrad by šlo podle nich asi o 11 miliard korun.

Podporu komunisté našli i u zástupců ČSSD a SPD.

V minulém volebním období se stejná novela nedostala ve sněmovně ani do prvního čtení, nyní se návrhem bude zabývat rozpočtový a ústavně právní výbor – a to k velké nelibosti pravého středu. Znovuotevření podoby církevních restitucí totiž v dolní komoře vzbudilo odpor lidovců, občanských demokratů i TOP 09.

 

Katolická církev už dříve uvedla, že ke zdanění náhrad není žádný důvod, v současné podobě zákona jsou výhodné pro stát a společnost, církev prokázala, že nejsou nadhodnocené. Kardinál Dominik Duka mluvil o tom, že zdanění není z právního hlediska možné.

Nyní se nechala Česká biskupská konference slyšet, že aktuální rozhodnutí poslanců nedává „dobrou zprávou o stavu právního státu“ v Česku ani o vypořádání se s komunistickou minulostí.

(jaz)