Iniciativa „Milion chvilek pro demokracii“ chce vyzvat Andreje Babiše, aby se vzdal své funkce. Kampaň má za cíl získat během následujících 100 dnů milion podpisů Čechů nespokojených se současnou politickou situací.

„My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ uvádí se v prohlášení, které už podepsalo necelých 7 tisíc lidí.

Akce navazuje na výzvu Chvilka pro Andreje. Její autoři uvádějí, že po 100 dnech od jejího zveřejnění se ukázalo, že „Babiš nechce vést žádný dialog, Babiš nemyslel vážně své sliby o rozvíjení demokracie, Babišovo trestní stíhání je dobře odůvodněné, Babiš je oprávněně veden jako agent StB, Babiš ze sebe dál dělá oběť světového spiknutí,“ uvádí se na facebookové stránce iniciativy.

Právě kvůli těmto důvodům je podle signatářů výzvy nepřijatelné, aby Babiš nadále stál v čele státu. Na webové stránce www.milionchvilek.cz proto byla zahájena kampaň „Milion chvilek pro demokracii“.

„Chceme za 100 dní získat milion podpisů pod ‚Chvilku pro rezignaci‘. I nadále budeme naplňovat základní účel našeho spolku, totiž ‚podporovat a kultivovat demokratickou kulturu, občanskou angažovanost a veřejnou diskusi v České republice‘. Budeme se i nadále zaměřovat zejména na Andreje Babiše, ale nebudeme se, stejně jako dosud, zaměřovat pouze na něho. Naším konečným cílem je totiž silná, zdravá a funkční demokracie jako taková. Andrej Babiš je jen jednou z jejích nemocí,“ tvrdí ti, kteří za výzvou stojí.

Spolek Milion Chvilek uvádí, že má asi deset členů, víc než sto dobrovolníků a stále se rozrůstá. „Nejsme navázáni na žádnou aktivistickou skupinu, politickou stranu, univerzitu či podnikatelské struktury,“ uvádí skupina.

(jaz)