Souhrnný indikátor ekonomické důvěry v Česku byl v únoru nejvyšší za posledních 10 let. Indikátor vyjádřený bazickým indexem oproti lednu mírně vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 99,9.  Ve srovnání s únorem loňského roku jsou vyšší také indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

V odvětví průmyslu se důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 0,3 bodu na hodnotu 96,5. Ukazatel hodnocení současné celkové ekonomické situace průmyslových podniků se meziměsíčně téměř nezměnil. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se mírně snížilo. Stav zásob hotových výrobků se meziměsíčně téměř nezměnil.

Důvěra podnikatelů ve stavebnictví se meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 5,6 bodu na hodnotu 93,5. Stavební podniky zhodnotily svou současnou celkovou ekonomickou situaci téměř stejně jako v lednu.

Důvěra podnikatelů v odvětví obchodu se v únoru mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,3 bodu na hodnotu 103,2. Ukazatel hodnocení celkové ekonomické situace se nezměnil.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v ekonomiku meziměsíčně mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,9 bodu na hodnotu 98,1.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v únoru mírně snížila. Indikátor důvěry v meziměsíčním srovnání poklesl o 0,3 bodu na hodnotu 112,0. Z aktuálního šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro období příštích dvanácti měsíců zvýšily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy spotřebitelů z vlastní finanční situace se nezměnily. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti zůstaly téměř stejné jako v lednu. Úmysl spořit se mírně zvýšil. Ukazatel obav spotřebitelů z růstu cen se meziměsíčně téměř nezměnil. V meziročním srovnání je indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

(jaz)