Český premiér v demisi Andrej Babiš nebyl přizván na neformální schůzku zástupců některých členských zemí EU. Schůzky se zúčastnil například slovenský premiér Robert Fico, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron či předseda vlády Bulharska Bojko Borisov.

Zmíněnou večeři pořádal belgický premiér Charles Michel, informoval server Politico, který zdůraznil, že akce byla „pouze pro pozvané“. Michel pozval 12 svých kolegů, Babiš mezi nimi ale nebyl.

Na to, že Česko poznávání nedostalo, poukázal na twitteru například bývalý europoslanec ODS Edvard Kožušník. „Včera večer se v Bruselu řešila jména na nového předsedu @EU_Commission Češi chyběli,“ napsal.

Babišovu neúčast okomentovala také například komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. „Český premiér nebyl pozván na neformální večeři v předvečer summitu EU spolu s mnoha dalšími premiéry členských zemí. Máme tu nové dělení Evropy? Na ty, hodné, co zobají kancléřce Merklové a prezidentu Macronovi z ruky, a ty ostatní zlobivé?“

„Nemám žádnou škodolibou radost z toho, že český premiér Babiš nebyl pozván. Je to bohužel jen další důkaz, že Česká republika není v zahraničí brána dostatečně vážně. Je to výsledek zahraniční politiky bývalé koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ale i prezidenta Zemana,“ poznamenal předseda ODS Petr Fiala.

Mezi dvě klíčová témata dnešního neformálního summitu EU v Bruselu patří nový víceletý rozpočet Evropské unie a budoucí změny ve fungování unijních institucí. Konkrétní závěry schůzky, která se vlastně bude zabývat podobou unie po britském odchodu příští rok na jaře, se příliš očekávat nedají.

Pro premiéry a prezidenty 27 zemí EU, včetně českého předsedy vlády v demisi Andreje Babiše, je to především příležitost k diskusi a výměně názorů bez účasti britského zástupce.

(jaz)