Pražské zastupitelstvo pověřilo radní, aby připravili návrh na řešení problematiky alternativních taxislužeb jako jsou Uber a Taxify. Kvůli těmto službám opakovaně protestují pražští taxikáři. Město, které vede koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice tak hodlá suplovat práci ministrů menšinové vlády ANO.

Ministr dopravy Dan Ťok původně plánoval rychlé řešení, ale nakonec hodlá předložit komplexní novelu, která řešení odloží minimálně o rok.

Projednat problém taxislužby navrhli ve čtvrtek opoziční zastupitelé TOP 09 a ODS. Ti chtějí vytvořit tlak na příslušná ministerstva a vládu. Podle Jiřího Nouzy z TOP 09 jde rovněž o signál taxikářům, že město problémy řeší.

Na návrh zastupitele Ondřeje Mirovského (SZ/Trojkoalice) bylo usnesení zastupitelů doplněno o výzvu taxikářům, aby neblokovali Prahu. Zastupitelé napříč politickými stranami se shodli, že blokace metropole situaci nevyřeší a pouze nažene nové zákazníky Uberu. Rovněž se shodli, že Uber a Taxify nepovažují za sdílenou ekonomiku, ale za taxislužbu.

Taxikáři si po sérii protestů, při nichž zvolna kroužili po magistrále centrem Prahy, slibovali rychlé řešení od jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten sice podle nich pochopil jejich strasti, ale přípravu legislativního řešení dostal na starosti ministr dopravy Dan Ťok.

Ten se po jednání s představiteli dalších sněmovních stran nechal slyšet, že namísto rychlé změny pravidel prosazené ve zkráceném legislativním harmonogramu vznikne komplexní novela. Ta však bude moci vstoupit v platnost nejdříve za rok, což taxikáři považují za nepřijatelné a ohlásili již proto na příští pondělí další ze série protestů.

(jaz)