Okamurova SPD chystá na Babišova ministra žalobu.

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) prohlásil, že SPD je fašistické hnutí. Zároveň odmítá být ve vládě, která by se o hlasy hnutí Tomia Okamury opírala. V případě spolupráce by Pelikán jako ministr skončil. Uvedl to pro Hospodářské noviny.

Pelikán se obává toho, že by Okamurovo hnutí za své hlasy požadovalo protislužby.

„SPD by za to mohlo chtít cokoliv i v průběhu volebního období. A já se nechci dostat do pozice, kdy budu muset nějakým způsobem korigovat své názory nebo postupy podle toho, co chce nebo nechce fašistická strana,“ řekl Pelikán Hospodářským novinám.

Proti podpoře Okamurova hnutí se už dříve ozvaly i další hlasy z hnutí ANO. Spoluprací si nedovedou představit ministr dopravy v demisi Dan Ťok ani ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický.

Europoslanec Pavel Telička, který byl zvolen za ANO, ale s hnutím se loni na podzim rozešel, zase nazval případnou podporu SPD cestou do pekel.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) není podpora ze strany SPD preferovaná varianta. Chce ale dokončit započatá vyjednávání, bývalá ministryně Helena Válková už s Okamurou diskutovala např. přímou volbu starostů či obecné referendum.

„Teď má ČSSD nové vedení, tak budeme jednat,“ řekl Babiš.

Už v úterý pro Právo upřesnil, že by mohla sociální demokracie vládu tolerovat na základě programové dohody, nebránil by se ale ani odborným nominacím ČSSD na náměstky a ministry. K prvnímu jednání obě strany zasednou ve středu.

ČSSD má ale dvě podmínky: účast sociálních demokratů ve vládě s trestně stíhanými osobami by byla „zásadní problém“, ČSSD proto vyzvala hnutí ANO, aby na premiéra nominovalo někoho, kdo nemá potíže s policií. Zároveň se kabinet s účastí sociální demokracie nesmí opírat o hlasy SPD.

Vyjádření SPD k výroku Pelikána:

Tisková mluvčí Michaela Dolanská potvrdila, že na Pelikána podá hnutí SPD za jeho výrok trestní oznámení.

„Hnutí SPD předá na posouzení právníkům výrok ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, že SPD je fašistická strana. Po komunikaci s právníky podáme na pana ministra trestní oznámení, neboť je nutné hájit půl milionu voličů SPD a tisíce našich členů, před sprostotou podobných výroků,“ stojí v tiskové zprávě SPD.

„Podobná prohlášení vydává zpravidla neschopný ministr, který svůj úřad nezvládá. Smyslem podobných prohlášení pana ministra Pelikána, je především poškodit hnutí ANO a zabránit smysluplnému a konstruktivnímu jednání o sestavení nové vlády,“ pokračuje zpráva.

(jaz)