Nájemné v Česku dál roste. Nejvíce se oproti začátku loňského roku zvýšilo v Olomouckém kraji. V Praze průměrně stouplo o víc než 10 procent. Zdražují také hypotéky, nejrychleji za posledních 10 let

Za nájem teď nejvíc platí lidé v Praze a v Jihomoravském kraji. Výrazné zdražování pak loni postihlo obyvatele kraje Olomouckého. Růst nájmů je ale momentálně plošný a nevyhnul se ani regionům, kde lidé platí nejméně, tedy krajům Ústeckému a Moravskoslezskému.

Víc peněz si v poslední době musí našetřit i zájemci o vlastní bydlení. Průměrná úroková sazba hypoték už dosahuje skoro dvou celých a tří desetin procenta. Zájem o ně proto pomalu klesá.

Podle analytiků budou hypotéky zdražovat i v dalších měsících. Důvodem je hlavně nedávné zvýšení úrokových sazeb České národní banky.

Průměrná úroková sazba hypoték letos v lednu stoupla na 2,28 procenta z prosincových 2,19 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

(jaz)