Ministerstvo obrany vybuduje satelitní centrum pro armádní rozvědku a NATO. Středisko bude zpracovávat snímky z družic a mělo by pomoci nejen vojákům, ale i záchranářům při sledování živelních pohrom.  Centrum vznikne k prvnímu červenci a jeho výstavba vyjde na stamiliony korun. 

Centrum (SATCEN ČR) bude spadat pod vojenskou tajnou službu Vojenské zpravodajství, které má s využíváním podobného obrazového zpravodajství zkušenosti. Bude získávat a zpracovávat fotografie a radarové snímky z družic pro vojenské síly aliance a České republiky, například vojáky na zahraničních misích.

Podle mluvčí Vojenského zpravodajství Alžběty Riethofové bude schopné v řádu desítek minut poskytnout snímky složkám integrovaného záchranného systému pro zjištění rozsahu povodní nebo požárů. Případně mohou družice pomoci státu při hlídání pohybů půdy u dopravních staveb.

Úkoly v rámci NATO musí centrum podle požadavků aliance začít plnit nejpozději do konce roku 2019. Do té doby bude středisko nabírat specialisty a provádět testovací provoz jednotlivých pracovišť.

(jaz)