Největší bitcoinový podvod Evropy vyšetřují v Rakousku. Dvojice pachatelů v něm podle policie obrala asi 10 tisíc investorů z Rakouska, Německa a Balkánu až o 12 tisíc bitcoinů. To je podle aktuálního kurzu asi 2,4 miliardy korun.

Dán Lucas M. a Lotyš Alex P., které nyní hledá Interpol, mají stát za bitcoinovým fondem Optio­ment, který nabízel pohádkové zbohatnutí. Od lidí si bral digitální měnu bitcoin, jejíž kurz v posledním roce trhá rekordy, a proto láká i méně zkušené investory. Každému z nich fond sliboval až čtyřprocentní zhodnocení jeho peněz, k němuž mělo docházet každý týden.

„Další bitcoiny získáte, když o Optiomentu řeknete přátelům a obchodním partnerům. Odměna může činit sedm procent i více,“ psal fond na svém webu.

Zástupci firmy, která údajně sídlila v Kostarice, slíbené úroky zpočátku připisovali a peníze skutečně vypláceli. Do investování se proto pustily tisíce lidí, kteří do fondu lákali své známé.

Investoři ovšem neprohlédli, že jde o pyramidový podvod, který jednou musí prasknout. Právě to se stalo loni v listopadu. Webová stránka fondu tehdy zmizela, peníze přestaly lidem chodit a bitcoiny, jež Optiomentu svěřili, se ztratily neznámo kde.

Tisíce podvedených se proto začaly obracet na policii a také na média. Ta zdokumentovala, že Optioment fungoval jako sekta. Fond hledal investory na seminářích, které po Evropě pořádala trojice Rakušanů. Dva bratři ze Štýrska a jejich společník z Horních Rakous si přezdívali Tři mušketýři a lidi lákali na meditační cvičení.

Mušketýři nyní říkají, že se sami stali obětí podvodu, za jehož strůjce označili dánsko-lotyšskou dvojici. Zda Lotyš a Dán skutečně stáli na vrcholu podvodné pyramidy a zda jsou jejich identity pravé, ale není vůbec jasné. Poškozeným tak hrozí, že se svých peněz už nedomohou.

Podobné případy nejsou nijak neobvyklé. Poslední z nich se stal v lednu, kdy zkrachoval projekt Bitconnect. Ten lidem za bitcoiny vyplácel až 40procentní měsíční úrok. Stejně jako v případě Optiomentu investoři navíc získávali odměny za nábor nováčků. Po roce fungování se ale Bitconnect náhle odmlčel a nechal po sobě škodu odpovídající 50 miliardám korun.

(jaz)