Andrej Babiš se chystá do uprchlického tábora v Itálii

Andrej Babiš plánuje navštívit jeden z uprchlických táborů v Itálii. Chtěl by tak posoudit, jakou konkrétní pomoc by mohla česká vláda poskytnout v rámci migrační krize. Jednou ze zvažovaných variant je výstavba školky.

Babiš se tak snaží, aby se Česko zbavilo žaloby Bruselu kvůli odmítání přijímat uprchlíky na základě povinných kvót.

Program návštěvy se teprve připravuje. Babiš však podle Hospodářských noviny přišel s nápadem, že by se česká pomoc ve prospěch zmírnění migrační krize mohla týkat dětí, které v uprchlickém táboře žijí.

Česko by například mohlo zaplatit stavbu školky, jak zní jedna ze zvažovaných variant, s níž údajně rovněž přišel sám Babiš.

Evropská komise poslala Česko spolu s Polskem a Maďarskem k soudu za to, že odmítají naplňovat povinné uprchlické kvóty z roku 2015, přestože jde o platnou normu. Soudní dvůr EU, tedy nejvyšší soud v unii, může všechny tři země odsoudit k velmi vysokým pokutám.

Česko proti kvótám argumentuje hlavně tím, že nefungují. Kromě toho ostře odmítá výtky, že s řešením migrační krize nepomáhá. Česko patří k nejštědřejším zemím EU, pokud jde o finanční příspěvky a další pomoc.

Nedávno například poslalo v přepočtu přes 220 milionů korun na to, aby se podařilo zadržet co nejvíce migrantů v Libyi a ti odtamtud neodcházeli do Evropy. Vyslalo také policisty k ostraze vnějších evropských hranic.

(jaz)