ČSSD má nového předsedu, stal se jím Jan Hamáček. Ve finálové volbě zvítězil nad bývalým jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou. Sociální demokraté si na dnešním sjezdu v Hradci Králové zvolili nové vedení, reagovali tak na debakl v loňských sněmovních volbách.

Statutárním místopředsedou strany byl zvolen poražený Zimola. Řadoví delegáti budou zvolení na dalším sjezdu 7. dubna. Strana dále rozhodla o tom, že vedení ČSSD má začít vyjednávat o vládě s hnutím ANO. V kabinetu však nesmí sedět Andrej Babiš a strana má zakázáno opírat se hlasy SPD.

Jan Hamáček ve svém projevu projevil přání stranu sjednotit. Zároveň slíbil, že sjednocování nebude probíhat násilně a že nikdo nebude upozaděn. Sociální demokracie by lidem měla dát spravedlnost, řekl. Jako prioritní vytyčil přípravu na komunální a senátní volby. Také obvinil hnutí ANO z vytunelování programu ČSSD.

Na sjezdu se kromě kandidátů na předsedu vystřídalo několik dalších řečníků. Prostor pro vyjádření svého projevu získal například slovenský premiér a předsedy strany SMER Roberta Fico nebo prezident Miloš Zeman. Zeman stranu nabádal k zahájení vyjednávání o vládě s hnutím ANO a varoval, že pokud by byla strana v opozici, můžou její preference klesnout až pod pětiprocentní hranici.