Policie v čele s vyšetřovatelem pražské kriminálky Pavlem Nevtípilem začala s výslechy svědků ve věci dotačního podvodu spjatého s farmou Čapí hnízdo. V kauze je obviněn premiér v demisi Andrej Babiš, jeho manželka Monika, švagr i dvě děti z prvního manželství, dále první místopředseda Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a pět manažerů spjatých s koncernem Agrofert.

Jako první přišli na řadu tři členové výboru středočeského dotačního úřadu, kteří dotaci na výstavbu luxusního areálu v roce 2008 odsouhlasili. Vedoucím výboru je vždy hejtman a členové jsou zároveň krajskými zastupiteli.

Prvním z vyslýchaných svědků měl být bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, jeho výslech byl ale zrušen. Následoval výslech poslankyně za TOP 09 Heleny Langšádlové, jako poslední se na policii dostavil další nejmenovaný bývalý člen výboru středočeské regionální rady.

Langšádlová po výslechu uvedla, že krajská rada tehdy projekty nevyhodnocovala ani nekontrolovala. Nebylo jim prý známo, že v těch stovkách projektů by figurovala osoba Andreje Babiše. Žádosti byly prověřovány úřadem a dvěma externími hodnotiteli. Dle toho, jak byl projekt vyhodnocen, dostala rada k dispozici průměrné číslo a rozhodovala o množství prostředků, které budou přiděleny.

V kauze údajného padesátimilionového dotačního podvodu hrozí Andreji Babišovi a Jaroslavu Foltýnkovi 5 až 10 let vězení. Premiér je navíc stíhán i za poškozování finančních zájmů EU. Oba jmenovaní byli donedávna chráněni poslaneckou imunitou, o jejich vydání před měsícem rozhodla Sněmovna.