Czexit by přinesl kolaps českých firem a masivní propouštění. Tvrdí to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Ti, kteří o vystoupení z EU bojují, podle něj nemají žádnou alternativu a mystifikují obyvatelstvo.

„Když se podíváme na čísla, tak dominance exportu do zemí EU absolutně překračuje ve všech mezích všechny ostatní teritoria, neboli, není zas takový zájem o náš export v jiných teritoriích,“ řekl šéf odborů.

Podle Středuly se nedá předpokládat, že by tento zájem v případě vystoupení z EU trval či že by investoři měli nadále o Česko zájem.

Středula zároveň uvedl, že czexit nelze srovnávat s brexitem. Česko prý není teritoriálně natolik významné a vystoupení z EU by přineslo násobně větší škody, než o kterých se hovoří v případě Velké Británie.

Podle nedávné ankety ČTK mezi ekonomy a podnikatelskými svazy by případné vystoupení České republiky z Evropské unie bylo ekonomickou sebevraždou. Odchod z EU by znamenal ztrátu stovek tisíc pracovních míst a česká ekonomika by se podle některých dostala na úroveň Běloruska.

Nervózní jsou i zahraniční investoři

Zpochybňování členství Česka v EU znervózňuje také některé zahraniční investory. Například minulý týden musel viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar vysvětlovat japonským investorům aktuální politickou situaci a její dopady na ekonomiku.

Japonce zneklidnily informace z médií, kde se mluví v souvislosti s novou českou vládou i o setrvání ČR v EU.

(jaz)