Senátor za SPO František Čuba dostane při odchodu ze Senátu přes 300 tisíc korun. Vyplývá to ze zákona o platu spojeného s výkonem funkce představitelů státní moci. Čuba má tedy na odchodné nárok, ačkoli rok a půl v horní komoře parlamentu nebyl.

Zlínský senátor má nárok na odchodné ve výši čtyř měsíčních platů, protože byl senátorem více než tři roky. Odchodné se počítá z posledního měsíčního platu bez náhrad, který je nyní v případě senátorů či poslanců bez dalších funkcí 75 900 korun hrubého měsíčně.

Oficiálně ale stále ještě Čuba rezignaci nenabídl. Zatím o ní pouze při jednání Senátu informoval senátor za Uherské Hradiště Ivo Valenta.

Už loni v červnu Čuba, který dlouhodobě nedocházel do Senátu a odmítal rezignovat, oznámil, že bude posílat svůj plat studijnímu fondu, který založil Valenta, majitel sázkového holdingu Synot. Fond spravuje Valentova nadace.

Čubův odchod bude znamenat i zánik pětičlenného Klubu nezávislých senátorů. Strana práv občanů přijde o 900 tisíc korun, které každý rok dostává, a šéf senátního klubu Jan Veleba přijde o příplatek za funkci i o služební vůz. Tedy pokud nedokáže sehnat jiného senátora do klubu.

(jaz)