Andrej Babiš spolupracoval podle bývalého příslušníka Státní bezpečnosti Jána Sarkocyho s StB vědomě. Sarkocy rozpoutal skandál i kolem předsedy britské Labouristické strany Jeremy Corbyna, jehož rovněž označil za vědomého spolupracovníka komunistické tajné policie.

Tvrzení, že současný premiér v demisi Andrej Babiš spolupracoval v osmdesátých letech s StB vědomě, přišlo jen pár dní poté, co Krajský soud v Bratislavě definitivně rozhodl, že Babiš je veden jako spolupracovník StB oprávněně.

Nyní bývalý příslušník StB Ján Sarkocy oznámil, že současný Babiš byl od začátku vědomým spolupracovníkem československé Státní bezpečnosti (StB) a jeho archivní svazek nebyl zfalšován.

„Je to sprostá lež, vůbec nevím, kdo to je. Je zajímavé, že se teď někdo objevil, mohl přece přijít na soud, který jsem vyhrál a vyhraju ho znovu,“ reagoval Babiš.

Ján Sarkocy podle archivních dokumentů působil jako příslušník StB na ambasádě v Londýně v letech 1986 až 1989 v pozici třetího tajemníka velvyslanectví.

Originál Babišova spisu ohledně spolupráce s komunistickou tajnou policií prý Sarkocy viděl. Neuvedl ale, zda se tam nacházel Babišův písemný závazek ke spolupráci. Sarkocy, s jehož jménem je spojen nynější skandál kolem styků šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna s StB, označil Babiše za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze.

Podle archivních dokumentů Sarkocy v letech 1980-1984 pracoval na oblastním odboru StB v Bratislavě, později v zahraniční kontrarozvědce a také jako diplomat v Londýně. Právě s jeho působením v Británii v 80. letech se spojují nejnovější informace o jeho schůzkách s Corbynem.

Na rozdíl od svých někdejších kolegů v StB Sarkocy nevypovídal před bratislavským soudem, u kterého se Babiš domáhal verdiktu, že je evidován v archivních svazcích StB jako její agent neoprávněně.

Archivní dokumenty, z nichž část byla dříve skartována, uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií jako agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman.

(jaz)