Stát definitivně odkoupil vepřín v Letech u Písku. Majiteli výkrmny, firmě Agpi, zaplatí 450 milionů korun. Na dalších 120 milionů vyjde bourání, sanace pozemku a vybudování pietního místa. Česko bylo za existenci vepřína na bývalém koncentračním táboře pro Romy dlouhodobě kritizováno.

Splatnost smlouvy je nejpozději do 31. října 2018. Na výstavbu pietního místa by mohly přispět i takzvané norské fondy.

Vyjednanou cenu někteří, včetně členů bývalé vlády, kritizovali jako nepřiměřenou. Bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO) pro uzavření smlouvy nehlasoval, cena prý nerespektuje soudní odhad, který podle něj byl kolem 200 miliónů.

Podle minulého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), jehož resort smlouvu dojednával, je suma vyšší než odhad také proto, že zahrnuje i veřejný zájem na odkupu vepřína.

Prezident Miloš Zeman zase před časem uvedl, že je proti likvidování prosperujícího podniku. Už dříve mluvil o tom, že by o práci přišla řada lidí. Podle Hermana ale v letském vepříně pracuje jen osm zaměstnanců.

Památník v Letech převzalo do své správy Muzeum romské kultury v Brně, které bude zajišťovat samotné bourání objektů vepřína. Podle plánu by zvířata měla vepřín opustit do konce února. V březnu už má být objekt zcela vyklizen.

Ministerstvo kultury dříve uvedlo, že na podobu památníku bude vypsána architektonická soutěž. Předtím se ještě na místech odstraněných budov uskuteční archeologický průzkum.

Muzeum romské kultury se v minulých dnech přidalo ke kritikům šéfa SPD Tomia Okamury, který v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

Lidovci kvůli Okamurovým výrokům navrhují jeho odvolání z funkce místopředsedy Sněmovny. Zástupce Romů podal minulý týden na Okamuru a jeho spolustraníka poslance Miloslava Roznera kvůli výrokům o táboře v Letech trestní oznámení.

(jaz)