Úřad vlády získal slídilskou anticenu Big Brother za definici, jak poznat Roma. V ceně „uspěli“ také ministerstvo průmyslu a obchodu, poslanec Jiří Běhounek z ČSSD a Equa Bank. Anticeny rozdalo sdružení Iuridicum Remedium institucím a lidem, kteří se snažili negativně zasáhnout do ochrany osobních údajů.

Úřad vlády ovládl kategorii Výrok Velkého bratra za definici obsaženou v metodice ke sčítání Romů. Podle úřadu je totiž „za Roma označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů“.

Porotci zdůraznili, že není možné označovat kohokoli za příslušníka jakéhokoli etnika jinak, než že se k etnicitě sám přihlásí. Definici proto prohlásili za neadekvátní a nepřijatelnou.

Jeden z osmičky porotců Robert Malecký řekl, že stát přišel na to, že k romskému etniku se velká část Romů radši nehlásí. Proto chtěl sčítat tak, aby to vyšlo.

Mluvčí vlády Barbora Peterová se ale v reakci ohradila, že významným faktorem, který komplikuje integraci romské menšiny, je diskriminace Romů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu jako „dlouhodobý slídil“

Za dlouhodobého slídila pak spolek označil ministerstvo průmyslu a obchodu, které nezrušilo povinnost operátorů uchovávat data o komunikaci pro potřeby policie a dalších orgánů po dobu šesti měsíců.

Zákon o elektronických komunikacích spadá do gesce právě tohoto ministerstva. Český zákon byl přijat jako implementace evropské směrnice. Jenže směrnici už v roce 2015 zrušil Soudní dvůr EU a o rok později rozhodl, že je nepřístupné zavést do národních legislativ princip plošného a nevýběrového sběru dat.

České ministerstvo na to však nezareagovalo a zmíněná data se uchovávají dál.

Ocenění pro firemního slídila dostala Equa bank „za vyžadování souhlasu klientů s poskytnutím tzv. TelcoScore sestaveného z dat mobilních operátorů“. Z dat pak banka prověřovala kredibilitu klientů.

Kromě institucí se letos umístil i jednotlivec, a to poslanec Jiří Běhounek (za ČSSD). Podle organizace si cenu pro úředního slídila zasloužil za návrh novely zákona o zdravotních službách zavádějící neomezený přístup k elektronické zdravotní dokumentaci.

Jediná pozitivní cena za ochranu soukromí putovala k neziskové organizaci Open Whisper Systems, která vyvíjí aplikaci určenou pro šifrovanou mobilní komunikaci.

(jaz)