Piráti navrhují, aby bylo odvolání prezidenta jednodušší než vystoupení z EU či NATO. Odvolat hlavu státu by mělo podle Pirátů jít v běžném referendu vyvolaném peticí se 100 až 250 tisíci podpisy.

Odvolání by platilo, pokud by se „pro“ vyslovilo více než 50 procent hlasujících. Zato ústavní referendum by podle Pirátů mělo být vyvoláno dvojnásobkem podpisů. „Pro“ by navíc muselo být alespoň 60 procent hlasujících.

„Chceme přímou odvolatelnost přímo volených politiků. Mělo by se to týkat senátorů a starostů, pokud by byli přímo voleni, což v tuto chvíli nejsou. A analogicky i prezidenta,“ řekl Právu poslanec Mikuláš Ferjenčík, jenž za Piráty jednání o zákonu o obecném referendu s dalšími stranami vede.

Odvolatelnost politiků a prezidenta prosazuje ve svém programu SPD Tomia Okamury, který by také chtěl začít s odvolatelností přímo volených politiků.

„Náš návrh zákona na zavedení přímé volby starostů a hejtmanů leží ve Sněmovně. Vláda k němu v lednu dala neutrální stanovisko. A náš návrh zavádí i odvolatelnost. Piráti mají možnost náš návrh podpořit. Oni o tom mluví, ale my to už navrhli,“ řekl Okamura.

V běžném všelidovém hlasování by měli lidé podle Pirátů mít možnost rozhodovat také o otázkách každodenního života, jako například o zákazu kouření v restauracích. Pro otázky, jako je například referendum o setrvání v EU, by mohlo být vyvoláno pouze ústavní referendum s přísnějšími podmínkami.

(jaz)