Šéf ANO Andrej Babiš je nejdůvěryhodnějším politikem v Česku. Věří mu 37 procent lidí. Za ním se drží předseda SPD Tomio Okamura (33 %) a lídr Pirátů Ivan Bartoš (30 %). Vyplynulo to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM)

CVVM zjišťovalo postoje Čechů k 18 čelným představitelům stran a u všech politiků v žebříčku převažovala nedůvěra lidí.

Například Okamurovi sice věří třetina Čechů, nevěří mu ale hned 58 procent z nich, stejně jako Milanu Chovancovi z ČSSD. Babišovi vyjádřilo nedůvěru 56 procent dotazovaných.

Největší převahu měla nedůvěra u Chovance, kterému vyjádřilo důvěru 21 procent lidí a nedůvěru 58 procent, v indexu nedůvěry tedy zaznamenal -37 procent.

Nejlépe v indexu důvěry a nedůvěry dopadli Ivan Bartoš (-12) a Vojtěch Pikal (-8) z Pirátů a také Petr Šimůnek z KSČM (-10). Pikal s Šimůnkem ale měli shodně důvěru pouhých šesti procent a drtivá většina lidí uvedla, že je nezná.

Ve srovnání s minulým průzkumem z loňského září, tedy z doby těsně před sněmovními volbami, se nejvíce propadla důvěra v Okamuru.

Podíl lidí, kteří předsedovi SPD věří, klesl z 39 na 33 procent, a podíl nedůvěry mu stoupl z 49 na 58 procent. Stoupla naopak třeba důvěra v předsedu ODS Petra Fialu. Podíl důvěry mu vzrostl z 16 na 22 procent a podíl nedůvěry klesl z 49 na 48 procent.

Průzkum provádělo CVVM od 15. do 24. ledna. Zúčastnilo se ho 1086 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

(jaz)