V Česku se loni zaregistrovalo téměř 64 tisíc nových živnostníků. To je o 2,2 procenta víc než v roce 2016. Zároveň ale téměř 50 tisíc živnostenských oprávnění zaniklo. Klesá také podíl aktivních živnostníků.

V Česku je aktuálně 2 115 206 živnostníků. Podle interních odhadů poradenské společnosti Bisnode jich ale podnikatelskou činnost vyvíjí jen necelý milion. Podíl aktivních živnostníků tak v posledních letech klesá.

Přes 28 procent nových živností bylo vydáno v obchodu. Silné zastoupení má také příprava staveniště, ostatní profesní, vědecké a technické činnosti (především služby a poradenství), vzdělávání, reklamní a administrativní služby, stejně jako správa a pronájem nemovitostí.

Nejvíce nových živnostníků, více než pětina, začalo v uplynulém roce podnikat v Praze. Následoval Středočeský (12,6 procenta nových živnostníků), Jihomoravský (10,8 procenta) a Moravskoslezský kraj (deset procent).

Dvě pětiny nových živnostníků jsou ženy. Nejvyšší podíl žen mezi novými podnikali byl v Jihočeském kraji (42 procent), nejnižší v Ústeckém (37 procent).

(jaz)