Zhruba 400 zaměstnanců Vítkovických strojíren protestovalo v pátek v ulicích Ostravy. Chtěli, aby společnost Jana Světlíka Vítkovice stáhla žalobu na neplatnost smlouvy o prodeji dvou částí (Kotlárny a Mostárny) své bývalé dceřiné společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE). Zaměstnanci se obávají, že kvůli žalobě hrozí podniku s 650 zaměstnanci propouštění.

Zaměstnanci Vítkovických strojíren prošli od svého podniku po Ruské ulici až před ředitelství holdingu Vítkovic. V ruce drželi transparenty, pískali a křičeli: Neberte nám práci!

„Protestní akce je proto, že Světlík dal žalobu na insolvenčního správce, potažmo vlastně na Vítkovické strojírny, a to proto, aby zneplatnil prodej Kotlárny a Mostárny,“ vysvětlila pro Novinky.cz Jarmila Bartošová, předsedkyně základní organizace OS KOVO Energetické strojírenství.

Podle Bartošové žaloba existenčně ohrožuje firmu, která zaměstnává asi 650 lidí.

„Zákazníci začínají stahovat zakázky, nejsme důvěryhodní pro banky,“ sdělila s tím, že protestující mají jediný požadavek.

„Chceme, aby Světlík stáhl žalobu,“ potvrdila.

Zaměstnanci Vítkovických strojíren postáli před ředitelstvím strojírenských Vítkovic zhruba čtvrt hodiny a poté protest pokojně ukončili.

(jaz)