Míra inflace v Rusku se v lednu snížila na rekordní minimum 2,2 procenta. V prosinci byla 2,5 procenta, ještě v roce 2015 přitom dosahovala 17 procent. Centrální banka předpovídá, že letos dál poroste i ruská ekonomika. 

Ruská inflace se v uplynulých letech dostala na dvouciferné úrovně, a to zejména v důsledku oslabení rublu, za kterým stály klesající ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Na začátku roku 2015 se inflace pohybovala kolem 17 procent. V úvodu loňského roku již ale činila pouze pět procent a během roku se dostala pod čtyřprocentní cíl ruské centrální banky.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že spotřebitelské ceny v Rusku vykážou za leden meziroční nárůst o 2,3 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny zvýšily o 0,3 procenta po prosincovém nárůstu o 0,4 procenta

Ruská ekonomika v loňském roce vzrostla o 1,5 procenta po předchozích dvou letech poklesu za sebou. Centrální banka předpovídá, že v letošním roce hospodářský růst zrychlí na dvě procenta.

(jaz)