Česko se zlepšilo v čerpání dotací z Evropské unie. Stále ale v tomto ohledu patří v porovnání s ostatními státy EU k těm horším. Vláda proto plánuje přesunutí miliard korun z neúspěšných projektů. K tomu ale potřebuje souhlas Evropské unie. 

K začátku letošního roku Česko reálně dostalo zhruba devítinu z celkových 600 miliard korun, na které má ve stávajícím období nárok.

Úřadům se daří získávat evropské peníze hlavně na podporu zaměstnanosti, rozvoj venkova nebo dopravní stavby. Váznou především žádosti o proplacení už hotových projektů.

Miliardy korun z těch neúspěšných programů by se pak podle vlády měly přesunout jinam.

„Jde o přesun asi 11 miliard z programů, které se nečerpají,“ uvedl pro ČT24 premiér v demisi Andrej Babiš.

Prioritou by mělo být pokrytí vysokorychlostním internetem, na kterou je přímo vyčleněno 14 miliard. Variantou je, že část peněz přejde pod ministerstvo pro místní rozvoj, které by je pak dalo přímo obcím, které si připojení zajistí.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík upozorňuje, že nestačí jenom přesunout prostředky z jednoho ministerstva na druhé.

„Musí se výrazně změnit podmínky. Tak, jak byly nastaveny, byly nesmyslné,“ řekl.

Znovu se o čerpání evropských peněz bude mluvit na vládní úrovni už příští týden. Vláda by také ráda mluvila do toho, jak bude vypadat rozdělování peněz po roce 2020.

„Budeme chtít mít vliv v Evropě, abychom tady neměli úžasný program na chůvy za 900 milionů, kde nikdo nic nečerpal,“ podotkl Babiš.

(jaz)