Majitele solárních elektráren čekají kontroly z ministerstva průmyslu a obchodu. První vlna šetření cílí na 225 elektráren, rozsáhlejší kontroly pak proběhnou v letech 2019 a 2020. V krajních případech by majitelé fotovoltaických elektráren mohli vracet až miliardy korun.

Po letech sporů o to, zda nejsou obnovitelné zdroje předotované, začíná stát s jejich kontrolou. Umožňují mu to nová pravidla Evropské komise. Individuální kontroly elektráren se ale zatím nechystají.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pouze rozeslalo sektorové šetření formou dotazníků, které se nyní týká jen energetických zdrojů uvedených do provozu v období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2008.

„Jeho cílem je posoudit, zda provozní podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů byla stanovena přiměřeně,“ komentoval podle iHned.cz kroky ministerstva mluvčí Kryštof Čeřovský.

Největší kontroly proběhnou v letech 2019 a 2020, tedy deset let poté, co v Česku vyvrcholil solární boom.

Kontroly se ale dotknou jen zhruba 1500 fotovoltaických elektráren z celkového počtu 28 tisíc. Většinu z nich totiž tvoří drobné fotovoltaiky na střechách a zdroje pod 100 kilowattů výkonu, které se šetření vyhnou.

Až podle toho, jak dopadne sektorové šetření, se ministerstvo rozhodne, zda přistoupí k individuálním kontrolám elektráren.

„Budeme to posuzovat podle toho, zda u konkrétního zdroje došlo, dochází nebo by v budoucnu mohlo dojít k překompenzaci podpory,“ řekl Čeřovský.

V takovém případě pak může dojít k zastavení další dotací či v extrémním případě i k vracení již vyplacených peněz.