Jana Mayerová z hnutí ANO končí několik měsíců po obvinění v kauze Čapí hnízdo definitivně s politikou. Po odchodu z pozice náměstkyně jihlavského primátora nyní skončila i v městském zastupitelstvu. Údajně kvůli zdravotním důvodům.

Mayerová se ke svému odstoupení nevyjádřila, nebrala telefon a nereagovala ani na SMS. Podle lokálního serveru obcasnik.eu má odchod zastupitelky souvislost právě s policejním obviněním.

„Údajně jde o zdravotní důvody,“ řekl k odchodu Mayerové primátor Jihlavy Rudolf Chloupek. Zastupitelka je už přes půl roku ve stavu nemocných.

Mayerová, která byla manažerkou projektu Čapí hnízdo a připravovala žádost o dotaci (tehdy ještě pod dívčím jménem Nagyová), si převzala usnesení o zahájení trestního řízení od policie v říjnu loňského roku. Od počátku tvrdí, že obvinění v souvislostí se zneužitím padesátimilionové dotace je účelové a vymyšlené.

Policie celkem obvinila jedenáct lidí, mezi nimi i současného premiéra v demisi Andreje Babiše a  předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Dotaci, která byla určená pro malé a střední podniky, dostalo luxusní konferenční centrum v roce 2009. Následné šetření však prokázalo spojení farmy s holdingem Agrofert. Ten až donedávna patřil právě Babišovi, vloni jej kvůli možné kolizi se zákonem o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu. O případ se zajímal také Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF). Nedávno vydal zprávu, že v dotaci pro Čapí hnízdo byly nesrovnalosti, a opakovaně ve zprávě píše i o podvodu.