Andrej Babiš (ANO) nevyloučil předčasné volby, které doposud odmítal. Podle lídra ANO mohou být jediným řešením, pokud jeho kabinet ani podruhé nezíská důvěru Parlamentu,

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) obrátil a připustil možnost předčasných voleb, pokud jeho kabinet ani podruhé nezíská důvěru Sněmovny. Lídr ANO se domnívá, že v takovém případě by předčasné volby byly jediným řešením. Doposud přitom Babiš předčasné volby odmítal.

Babiš to uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

„Topolánek vládl v demisi tři měsíce, podle takových propočtů by to tedy bylo někdy do května. Ale když se nedomluvíme, tak možná jediným řešením budou předčasné volby,“ řekl.

Za ideální termín předčasných voleb označil Babiš podzim, kdy proběhnou i komunální a senátní volby.

„Když se nedohodneme, tak je to poslední varianta, ale vždycky je to možné,“ prohlásil.

Babiš si zároveň postěžoval, že jednání s ostatními stranami zatím nikam nevedou, protože podle něj znají jen jediný program – Antibabiš. Pro samotného Babiše není důvěra poslanců vyjádřená jeho vládě tak důležitá jako důvěra voličů. Přesto odmítl, že by chtěl vládnout bez důvěry jen za podpory prezidenta tak, jak fungoval kabinet Jiřího Rusnoka.

Podporu pro svůj další kabinet chce Babiš mít do konce února a nadále upřednostňuje jednobarevnou menšinovou vládu ANO. O její podpoře chce dál jednat s KSČM a SPD.

Prezident jmenoval první Babišovu vládu 13. prosince, o důvěru menšinový kabinet požádal v polovině ledna. Zvedli pro ni ruku jen poslanci ANO, a tak Babiš musel na Hrad s demisí. Miloš Zeman lídra ANO pověřil vyjednáváním o vládě i napodruhé.

(pel)