Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,25 na 0,75 procenta. Důvodem je silný růst ekonomiky a inflační tlaky. Očekávat se dá zdražení hypoték, díky posilování koruny se ale také zlevní zboží z dovozu nebo zahraniční dovolené.

Centrální banka držela základní sazbu na minimálních 0,05 procentech do loňského července, od té doby ji ale hospodářská konjuktura už třikrát přiměla úrokové sazby zvýšit. ČNB současně navýšila také lombardní sazbu na 1,5 procenta, zatímco diskontní sazbu ponechala na úrovni 0,05 procent.

„V ekonomice je patrné cenové pnutí. Cílem centrální banky je ekonomiku zchladit,” vysvětlil krok ČNB hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Česká měna už před rozhodnutím bankéřů posílila na hladinu 25,22 korun za euro. Od konce intervencí tak zpevnila už o šest procent a je nyní nejsilnější za pět let. Spekuluje se, že se koruna může dokonce dostat pod psychologickou hranici 25 korun za euro.

Druhá polovina roku však nemusí být pro korunu tolik úspěšná. Blížící se konec politiky kvantitativního uvolňování v eurozóně může vracet na globální trhy nejistotu a vést k tomu, že spekulanti začnou své koruny prodávat. To by mohlo kurz české měny dočasně oslabit.

„Odhadujeme, že v koruně jsou stále desítky miliard eur spekulativního kapitálu,“ varoval hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš před spoléháním se na trvalé posilování kurzu.

Úrok u hypoték poroste

Ekonomové se shodují na tom, že ČNB letos zvýší sazby přinejmenším dvakrát, a to v závislosti na výkonu národního hospodářství až na 1,5 procenta.

„Příští zvýšení, znovu o čtvrt procentního bodu, by mohlo přijít ve druhém až třetím čtvrtletí,” domnívá se Petr Gapko, hlavní ekonom Moneta Money Bank.

Podle Jáče bude v závěru roku repo sazba nastavena na rovné jedno procento.

To by znamenalo, že průměrná výše úroku u hypoték poroste ze současných 2,2 procent blízko k třem procentům. Zároveň platí, že dokud budou české sazby růst a sazby Evropské centrální banky stagnovat na nule, bude koruna pro investory přitažlivější.

(jaz)