V Česku žilo v roce 2017 kolem 970 tisíc lidí pod hranicí příjmové chudoby, což je 9,2 procenta. Pod hranicí příjmové chudoby bylo proti roku 2016 zhruba o 50 tisíc obyvatel méně. Vyplynulo to z předběžných výsledků průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) životních podmínek za loňský rok.

Výrazně méně bylo lidí, kteří pociťovali materiální nedostatek a nemohli si dovolit nejméně čtyři z devíti položek, jako je telefon, pračka, televize či auto, týdenní dovolená, mimořádný výdaj 10 200 korun nebo pravidelná úhrada nájmu. Těchto lidí bylo o 110 tisíc méně, tedy kolem 390 tisíc.

„Míra materiální deprivace se tak v roce 2017 snížila oproti předchozímu roku o 1,1 procentního bodu na 3,7 procenta,” upřesnila mluvčí úřadu Petra Báčová.

U sociálního vyloučení a chudoby experti sledují tři kategorie – příjmovou chudobu, materiální deprivaci a práci.  V příjmové chudobě se člověk ocitne, pokud nemá ani 60 procent mediánového příjmu.

Částku za loňský rok ČSÚ zatím neuvedl. V roce 2016 pro jednotlivce činila 10 691 korun. Minulý rok ale výdělky rostly, vyšší proto proti předloňsku bude i hranice chudoby.

Česko patří k zemím s nejnižší mírou chudoby a sociálního vyloučení. V EU hrozí průměrně téměř 24 procentům obyvatel. V ČR je nejhorší situace v Moravskoslezském kraji a na severozápadě země, kde chudoba a vyloučení ohrožují víc než pětinu lidí. Nejlepší je naopak stav ve středních Čechách a v Praze, kde je v ohrožení desetina lidí.

(pel)