Dvě minuty do konce světa: Akademici za největší aktuální hrozby považují jaderné zbraně a změny klimatu.

Konec světa podle vědců nastane za 2 minuty. Nikoliv reálné, ale na pomyslných hodinách, na nichž světoví vědci odměřují dobu zbývající do planetární apokalypsy (Doomsday Clock). Akademici za největší aktuální hrozby považují jaderné zbraně a změny klimatu.

Vědci z redakce časopisu Bulletin of Atomic Scientists, který spravuje a každoročně posunuje minutovou ručičku pomyslných hodin konce světa, ji posunuli o 30 sekund k půlnoci, tedy k absolutní zkáze. Je tak již pouhé dvě minuty před půlnocí, která symbolicky značí apokalypsu.

Každý rok se redakce bulletinu rozhoduje, zda události z uplynulého roku posunuly lidstvo blíže k vyhynutí či nikoli. Čím bližší čas k půlnoci budou hodiny ukazovat, tím více se bude podle odhadů blížit potenciální globální katastrofa. Pomyslný čas zbývající do „půlnoci“ je dnes nejblíže zániku od roku 1953, kdy došlo k historicky prvnímu testu vodíkové bomby.

Vědci posunuli čas o půlminutu z několika důvodů – zejména kvůli stupňujícímu se napětí mezi Spojenými státy a KLDR.

Hrozba jaderného útoku i změn klimatu ve spojení se znečišťováním planety by se podle vědců neměla podceňovat a politici by měli jednat.

Vědci však naznačili i možnost zlepšení situace.

„Selhání světových vůdců se ale může obrátit. Svět již dobře poznal nebezpečí zneužívání informačních technologií a šíření dezinformací na sociálních sítích.“

„Lidé však mohou využít sílu internetu a trvat na pravdě. Mohou využít příležitosti k vytvoření bezpečnějšího a zdravějšího světa,“ uvedli.

V loňském roce na Hodinách apokalypsy (Doomsday Clock) posunuli čas z 23:57 o půl minuty, a to rovněž kvůli zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Z pohledu těchto hodin bylo nejbezpečněji v roce 1991. V reakci na konec studené války ukazovaly 17 minut před půlnocí.

Bulletin of Atomic Scientists je akademický magazín, který v roce 1945 založili lidé, kteří se podíleli na projektu Manhattan – tedy na vývoji amerického jaderného arzenálu. (sfr)