Žalobce již může zahájit potřebné výslechy Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze údajného dotačního podvodu agrofarmy Čapí hnízdo.  

Žalobce již obdržel rozhodnutí o vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Může tak s nimi zahájit potřebné výslechy. Šéf hnutí ANO a předseda vlády ČR Andrej Babiš společně s předsedou klubu poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem čelí trestnímu stíhání v kauze dotačního podvodu agrofarmy Čapí hnízdo.  

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch obdržel z Poslanecké sněmovny vyrozumění o vydání premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Informovala o tom mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Obvinění souvisí s padesátimiliónovou dotací pro farmu Čapí hnízdo. Farma patří pod holding Agrofert, který Babiš loni kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu. Policie Babiše a Faltýnka, který v Agrofertu působil, podezírá z dotačního podvodu.

O vydání obou poslanců Sněmovna rozhodla minulý týden. Žalobce nyní vypracuje rozhodnutí o pokračování ve stíhání.

Policie pak bude moci začít vyslýchat obviněné, což dosud neučinila i proto, že se kauza váže hlavně na Babišovu osobu.

Dokud ho Sněmovna nevydala, nemohli kriminalisté klást ostatním dotazy týkající se osoby premiéra. Vedle Babiše s Faltýnkem policie obvinila dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Babiš s Faltýnkem veškerá obvinění odmítají. (sfr)