Počet zadržených nelegálů, kteří přes naše území loni migrovali do Německa či Rakouska, zásadně poklesl. Naopak, vzrostl počet cizinců nelegálně zaměstnávaných v ČR.

V Česku loni zadrželi 172 nelegálních migrantů, kteří se přes území ČR snažili dostat převážně do Německa nebo do Rakouska. Počet těchto tranzitních migrantů podstatně klesl proti předchozím 2 rokům. Celkem však policie na území Česka zjistila více než 4700 nelegálních migrantů.

Cizinecká policie zadržela v roce 2017 na našem území celkem 172 tranzitních migrantů. V roce 2016 jich bylo 511 a v době kulminace migrační krize roku 2015 dokonce 2294.

Nejčastěji se jednalo o občany Afghánistánu, Sýrie a Iráku, kteří přes naše území cestovali převážně z Rakouska do Německa.

„Česká republika není hlavní tranzitní ani cílovou zemí pro migrující cizince,” zdůraznila policie.

Dominantní skupinou nelegálních cizinců jsou tak podobně jako v minulosti lidé, kteří na území ČR legálně vstoupili, ale překročili povolenou dobu pobytu. Těch bylo loni zjištěno 4316 a převažovali mezi nimi občané Ukrajiny (34 %), Ruska (7 %) a Vietnamu (7 %).

Při pokusu o vstup do Schengenského prostoru bylo na tuzemských letištích zadrženo dalších 250 osob, přičemž v této kategorii policejním statistikám dominují státní příslušníci Albánie.

Celkový počet zjištěných nelegálních migrantů na území ČR v roce 2017 tvoří součet výše uvedených kategorií, a to 4738 cizinců.

Policie naopak v roce 2017 zaznamenala značný nárůst počtu nelegálně zaměstnaných cizinců.

Tento trend měl výrazný vliv na počet vydaných rozhodnutí o správním vyhoštění, které orgány cizinecké policie vydaly v minulém roce 5119 osobám, z toho 3111 (60 %) právě z důvodu vykonávání nelegální práce. Oproti roku 2016 se jedná o stoprocentní nárůst, informovala policie.

Nejčastěji se jednalo o občany Ukrajiny a Moldávie. (sfr)