Zemanův spolek zaútočil před volbami na Drahoše, kterého hodil do jednoho pytle s imigranty.

Zemanův spolek zahájil před 2. kolem volby prezidenta lživou kampaň proti Jiřímu Drahošovi. Zemanovy inzeráty podsouvají Drahošovi snahu přivést do země imigranty a „sebrat“ republiku našim občanům. Jiří Drahoš v kampani i v reakci na manipulativní inzeráty zopakoval své odmítavé stanovisko vůči přijímání migrantů do ČR.

Tiskový inzerát, jehož zadavatelem je spolek „Přátelé Miloše Zemana“ prezentuje slogan: „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!“

Inzerát byl publikován v denících Právo a Deník. Propagační akce Zemanova spolku se tak snaží  protikandidátovi Drahošovi podsouvat vstřícný postoj k migrantům.

Jiří Drahoš v reakci uvedl: „Přesně tento typ lží a dezinformací jsem očekával. Je to obyčejná pomluva. Souhlasím pouze s částí Stop imigrantům. Nikdo z nás tady vlny imigrantů nechce“.

Drahošova migrace

Drahoš už v kampani před prvním kolem voleb uvedl, že řešením ekonomické migrace z Afriky je pomoc přímo v zemích původu. Vybídl také ke kontrolám na vnějších hranicích Evropy. Prohlásil také, že by ekonomické migranty obratem vracel do země původu.

Drahoš: „Vůči migrační krizi se vymezuji jasně už od začátku kampaně. Neříkám nic jiného v těch zásadních věcech než třeba Mirek Topolánek.“

V rozhovoru pro Právo přirovnal Drahoš své názory na migranty k „tvrdým“ názorům Mirka Topolánka.

„Vůči migrační krizi se vymezuji jasně už od začátku kampaně. Neříkám nic jiného v těch zásadních věcech než třeba Mirek Topolánek,“ uvedl Drahoš.

„Nechceme tady každého, je třeba zabránit migraci, je třeba pomoci lidem tam u nich. Nevidím tady žádný rozpor mezi tím, co k migraci říkal Mirek Topolánek a co říkám daleko delší dobu já,“ konstatoval kandidát na prezidenta.

Drahoš dále svůj postoj k migraci specifikoval takto:

„Migrační krize je velký problém a bude problémem ještě v příštích letech. To není věc, která se dá vyřešit obratem. Ano, my si musíme rozhodovat jako Česká republika sami, koho na svém území chceme a kdo tady s námi bude žít.“

„Pokud tady s námi chce někdo žít, musí projít standardním azylovým řízením, akceptovat naše zákony i napsaná pravidla.“

„Není dost dobře možné, aby tady vznikala nějaká komunita, která nebude klást na roveň práva mužů a žen nebo která bude propagovat sňatky od třinácti let. Zde naše zákony musí platit pro každého,“ upřesnil Drahoš.

Na mítingu s občany pak svůj přístup k migraci dále rozvinul.

„Opakovaně říkám, že musíme zastavit migraci, zejména pak tu směrem z Afriky. Evropa není schopna vyřešit tento problém.“

„Musíme pomoci těm lidem u nich, není možné podporovat pašerácký byznys, který nám sem vozí chudáky na člunech,“ vysvětlil Drahoš.

Evropa podle něho nemůže situaci řešit tím, že své hranice otevře. Naopak by měla hranice Schengenu bránit. Česká republika by prý pak v takovém postupu měla aktivně pomáhat.

Historie se opakuje

Situace se lživými inzeráty a zavádějícími argumenty na podporu kandidatury Miloše Zemana do jisté míry připomíná (mimo jiné i Zemanovou fotkou, která zachycuje jeho fyzickou podobu z období hluboce před volbami v roce 2013) finále prezidentského souboje s Karlem Schwarzenbergem v roce 2013.

Během tehdejší volební kampaně se začaly šířit pomluvy o rodině i osobě Karla Schwarzenberga. Poukazováno bylo například na válečnou minulost Schwarzenbergovy manželky, která je rakouského původu.

Těsně před druhým kolem se v roce 2013 v jednom z deníků deníku objevil nepodepsaný inzerát, který uváděl, že Schwarzenberg „připravuje půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců“ a že pokládá poválečný odsun Němců za nespravedlivý. (sfr)