Státní dotace ve výši 300 milionů Kč skončila v kanálu. Nupharo park (situovaný na Ústecku) zkrachoval.

Soud poslal do úpadku vědecko-technický Nupharo Park, ve kterém stát daňovým poplatníkům utopil celkem 300 milionů korun. Vybudování Nuphara vyšlo celkem na 750 milionů korun. Projekt, na jehož vniku se podílelo ministerstvo průmyslu, však skončil v insolvenci. 

Pražský městský soud poslal vědecko-technický Nupharo Park do úpadku. Ministerstvo průmyslu a obchodu do projektu, umístěného v Libouchci na Ústecku, nalilo před sedmi lety celkem 300 milionů korun.

Vědecko- technický park prodělával a v létě 2016 na sebe vyhlásil insolvenci. Společnost skončila v úpadku z důvodu předlužení, když souhrn jejích závazků převýšil hodnotu jejího současného majetku.

Projektu se ani několik let po otevření nepovedlo zajistit životaschopnost, a to ani přes třísetmilionovou dotaci z programu OPPI Prosperita.

Insolvenční správce nyní rozhodne o uznání jednotlivých pohledávek a o tom, zda bude úpadek řešit konkurzem nebo reorganizací.

V době vyhlášení insolvence park podle médií z většiny vlastnila firma CPP Development (CPPD) a z menšiny od července 2013 švýcarský partner projektu ABB.

Podle dřívějších vyjádření ministerstva průmyslu a finanční správy bude stát muset dotaci do zkrachovalého projektu „vracet do Bruselu“. (sfr)