Brusel chce členským státům umožnit snižovat DPH.

Státy EU získají z Bruselu větší pravomoc pro určování nižších sazeb daně z přidané hodnoty (DPH). Pro některé zboží nebudou muset DPH uplatňovat vůbec. Reformu unijního mechanismu pro stanovení DPH obsahuje návrh nové legislativy, který má být teprve zveřejněn.

Návrh Evropské komise by členským státům umožnil neúčtovat DPH pro řadu výrobků. Komise by tím zrušila stávající zákaz neuplatňovat DPH na nové zboží, proti němuž se již dlouho staví řada států.

Snížená nebo nulová sazba DPH by mohla být stanovena u všech položek s výjimkou těch, které jsou výslovně vyloučeny. Do této skupiny patří řada produktů, od paliv a zbraní až po finanční služby a alkohol.

Minimálně na 12 procent zboží však členské státy budou muset i nadále uplatňovat sazbu DPH na úrovni váženého průměru. Sníženou sazbu budou moci použít jen na omezený počet položek.

V současné době mohou státy EU volit mezi dvěma minimálními sazbami DPH a to buď 5 % nebo 15 procent. Státy, které měly nižší sazby ještě před přijetím celounijních pravidel, si je mohly zachovat.

Evropská komise nyní navrhuje další sazbu „mezi nulou a pěti procenty“. To by umožnilo DPH pro některé zboží úplně zrušit.

Požadavek váženého průměru pro 12 procent prodávané produkce má zabránit tomu, aby země EU nízkými sazbami lákaly zahraniční spotřebitele nebo se podbízely voličům, což by podle komise mohlo vyústit v přílišný pokles státních příjmů.

Hranice 12 procent by měla být pružná, aby mohla zohlednit nižší příjmy v období recese.

Snížené sazby by se měly uplatňovat pouze na zboží prodávané spotřebitelům, nikoliv na meziprodukty, které si mezi sebou prodávají výrobci spotřebního zboží. (sfr)