Dotacemi pro Babišovo Čapí hnízdo se bude zabývat i Evropský parlament.

Babišovo Čapí hnízdo doputovalo až do Evropského parlamentu. Případem dotované agrofarmy českého premiéra se bude zabývat kontrolní výbor Evropského parlamentu. Ten bude ve věci interpelovat komisaře Evropské unie pro rozpočet Güntera Oettingera ve snaze získat poznatky z vyšetřování protikorupčního úřadu OLAF.

Informoval o tom český europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Komisaře Oettingera se budeme ptát, zda dodrží slib Evropské komise sdělit členům kontrolního výboru závěry z vyšetřování OLAF a co udělá Evropská komise do budoucna, aby se neopakovaly kauzy, kdy jsou přidělovány evropské dotace firmám účelově založeným na jejich čerpání,” uvedl prohlásil Zdechovský (EPP).

Andrej Babiš v minulosti obvinil Zdechovského, že právě on stojí za kauzou Čapího hnízda. Europoslanec to odmítl jako nesmysl a označil Babišův útok za nejlepší vizitku své práce v kontrolním výboru EP.

„Kdyby se podobná kauza týkala jiného premiéra v Evropské unii, tak bychom se o to zajímali také. Týká se to kredibility Unie a toho, aby se do budoucna nepodporovaly podobné projekty, které veřejnou podporu nepotřebují,” dodal europoslanec.

Předseda hnutí ANO Babiš v posledních dnech několikrát nařkl Evropský vyšetřovací úřad OLAF z toho, že není nezávislý a že kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná v České republice i v Bruselu.

OLAF v závěrech zprávy o vyšetřování Čapího hnízda vyslovil podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Uvádí, že při žádosti o dotaci byly podány nepravdivé a neúplné informace a mohlo dojít k podvodu.

O vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo bude Poslanecká sněmovna jednat v pátek. (sfr)