Náhoda nebo kampaň? Korunovační klenoty byly teatrálně "odemčeny" a zpřístupněny na Hradě prezidentem Zemanem právě v době mezi oběma koly prezidentské volby...

Prezident Zeman společně s dalšími 6 oficiálními klíčníky odemkli komoru s českými korunovačními klenoty. Pouhou „shodou náhod“ zahajuje Zeman exkluzivní výstavu korunovačních klenotů jen pár dní před 2. kolem prezidentských voleb, v nichž mu hrozí prohra. Na rozdíl od roku 2013, kdy prezident Zeman kvůli „viróze“ způsobil mezinárodní skandál, už letos podobný exces nezopakoval. 

Korunovační klenoty budou na Hradě vystaveny od 16. do 23. ledna, tedy jen těsně před druhým kolem prezidentských voleb.

Největší aféru ohledně korunovačních klenotů vyvolal prezident Miloš Zeman v roce 2013. Když se otevírala komora, prezident viditelně vrávoral a výraz v jeho tváři naznačoval velké fyzické problémy.

Hrad tehdy Zemanův špatný stav odůvodnil virózou, kterou se prezident nakazil.

Tehdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) však později prohlásila, že Zeman byl opilý.

Rok 2013: Prezidentova viróza nebo alkohol? Dnes již nelze prokázat, neboť přítomnost alkoholu v krvi nebyla na místě zjišťována.

„Mohl vrávorat z jiných důvodů, ale poznala jsem to proto, protože jsem byla těsně vedle něj, a z toho dechu cítíte, jestli má virózu, nebo je tam jiný důvod,“ řekla poslankyně.

Držitelů klíčů je sedm
Korunovační klenoty jsou vystavovány pouze při výjimečných příležitostech. Naposledy se tak stalo v květnu 2016 u příležitosti 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Korunovační klenoty otevírá sedm držitelů klíčů. Vedle prezidenta má klíč předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, premiér, arcibiskup pražský, pražská primátorka a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Akce se tak účastní premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, kardinál Dominik Duka, pražská primátorka Adriana Krnáčová a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Ondřej Pávek.

Korunovační klenoty budou vystaveny ve Vladislavském sále na Pražském hradě v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. výročí založení České republiky. (sfr)