Čapí hnízdo by mohl zaplatit daňový poplatník, ministryně Schillerová mu chce ale tajit zprávu OLAF.

Kauza Čapí hnízdo nebere konce. Babišova ministryně financí Alena Schillerová pokračuje ve snaze tajit veřejnosti zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k dotacím na Farmu Čapí hnízdo. Ministerstvo ji předá jen dvěma poslancům, kterým zakáže ji dále zveřejňovat, uvedla Schillelerová. Plošnému zveřejnění chce ministerstvo zabránit.

Zprávu OLAF přitom získaly Hospodářské noviny, které současně zveřejnily její kompletní překlad. Babišova ministryně Schillerová naopak s zveřejněním nepočítá a poslancům Jakubu Michálkovi a Dominiku Ferimu (TOP 09) chce zakázat, aby s ní seznámili veřejnost.

Sněmovna má rozhodovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v souvislosti s možným podvodem při žádání o evropské dotace na farmu Čapí hnízdo příští týden.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) v závěrech zprávy o vyšetřování Čapího hnízda napsal o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Uvedl, že při žádosti o dotaci byly podány nepravdivé a neúplné informace. Postup farmy při žádosti by tak mohl být hodnocen jako podvod.

OLAF ve zprávě také uvedla, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda byla v době čerpání dotace v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů. Babiš už dříve řekl, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky. To se však podle úřadu nedá spolehlivě prokázat.

Babiš zaplatil za akcie 

Evropští vyšetřovatelé Babišovi přisuzují v kauze významnou roli. Připomínají, že podepsal za Agrofert důležité dokumenty nebo zaplatil za akcie farmy pro své příbuzné. Podle kopie bankovního výkazu v polovině září 2008 nynější šéf hnutí ANO zaplatil necelé 2,4 milionu korun za akcie farmy.

Podle zprávy OLAF zůstal Babiš s Čapím hnízdem bezprostředně spjatý i v letech 2008 až 2013, kdy farma oficiálně nepatřila do struktury holdingu Agrofert. Ten lídr hnutí ANO až do loňska vlastnil, nyní ho spravují svěřenské fondy.

V uvedených pěti letech farma před úřady vystupovala jako nezávislý malý podnik. V opačném případě by firma nedostala 50 milionů korun na dotacích, z nichž většinu tvořily evropské fondy.

Babiš označuje kauzu za účelovou a několikrát popřel, že by Čapí hnízdo získalo dotaci nezákonně.

„OLAF jsem nikdy nepotkal a nikdy jsem neměl kontakt s OLAF. Zprávu máte, takže dobře víte, že moje jméno v ní není. Takže o mně vyšetřovatelé nemohou psát,“ uvedl Babiš, jehož jméno se ve zprávě OLAF objevilo na různých místech. Jen v závěrečné kapitole se objevilo šestrát.

Česko může přijít o desítky milionů

Česko by mohlo přijít o výrazně víc peněz, než je 42,5 milionu korun na Čapí hnízdo, upozornily mimo jiné HN.

Evropský úřad OLAF ve své zprávě poukazuje na problémy ve fungování Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy 2007-2013, který peníze Farmě Čapí hnízdo poslal. ROP si objednal nezávislé posudky, které odhalily řadu problematických míst. Žadatelé o dotaci byli vyzvánin, aby to vyjasnili.

Jenže ROP žadatele s těmito posudky vůbec neseznámil a nevyzval ho, aby podle nich svou žádost o peníze dopracoval.

„Navzdory závažnosti názorů obou expertů a absenci vysvětlení ze strany žadatele o dotaci byl tento projekt schválen,“ konstatuje ve své zprávě OLAF.

OLAF na tento postup výslovně upozornil Evropskou komisi.

Pokud kvůli tomu v operačním programu proběhne audit, mohl by odhalit další nesrovnalosti. A Česko by pak nejspíš do Bruselu muselo část dotací v rámci programu vrátit.

(mir)