Severní a Jižní Korea obnovily po dvou letech jednání. KLDR vyšle na zimní olympiádu delegaci.

Zástupci Severní a Jižní Koreje se setkali na prvním přímém jednání od roku 2015. KLDR vyšle na zimní olympijské hry, které se budou konat příští měsíc v Jižní Koreji, delegaci a sportovce. Dojednat se musí pouze počet sportovců a v jakých sportech se představí.

Delegace ze Severní a Jižní Koreje se po dvou letech sešly na nejstřeženější hranici světa ve vesnici Pchanmundžom.

Pchjongang na zimní olympijské hry, které se budou konat jen 80 kilometrů od hranice v jihokorejském Pchjongčchangu, vyšle svou delegaci včetně sportovců, fanoušků, národního olympijského výboru a umělců.

Jihokorejští představitelé podle náměstka jihokorejského ministra pro sjednocení Čonga navrhli, aby sportovci z obou zemí na zahajovacím a závěrečném ceremoniálu olympijských her pochodovali společně. Prohlásili rovněž, že Jižní Korea by ve spolupráci s OSN mohla dočasně zrušit některé sankce uvalené na KLDR, aby usnadnila účast Severní Koreje na olympiádě.

Oba státy se také dohodly na obnově vojenské horké linky.

„Naše strana začne znovu používat linku zřízenou v západní části hranice pro naléhavé spojení mezi armádami obou zemí ve středu v 8 hodin místního času,“ prohlásil náměstek jihokorejského ministra pro sjednocení Čong He-song.

Civilní horká linka mezi oběma zeměmi v pohraniční vesnici Pchanmundžom byla zprovozněna již minulý týden.

Poslední rozhovory na vysoké úrovni mezi Jižní a Severní Koreou se konaly v prosinci 2015 ve společné průmyslové zóně Kesong. Skončily tehdy bez dohody a program schůzky nebyl nikdy zveřejněn.

KLDR neoslavila narozeniny vůdce

Severokorejský lídr Kim Čong-un včera dovršil 34 let. Přesto země, kde je tradicí narozeniny vůdce oslavovat jako státní svátek, jeho narozeniny neoslavila.

Oficiální stanovisko zatím není na světě. Podle britské televizní stanice BBC je důvodem to, že veřejnost nejmladšího Kima nemá příliš v oblibě a nepovažuje jej v současnosti za silného lídra.

Problémem jsou například mezinárodní sankce uvalené na KLDR, které dostaly do úzkých dělníky v továrnách.

(pel)