Za prezidentskou kampaň nejvíce utratili akademik Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Současný prezident Miloš Zeman přiznal na kampaň přes 20 milionů korun.

Nejvíce peněz v prezidentské kampani utratili akademik Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Drahoš utratil zhruba 36 milionů korun. Kolem 30 miliónů do kampaně vložil i Michal Horáček. Současný prezident Miloš Zeman vydal na kampaň přes 20 milionů korun.

Informace o financování prezidentské kampaně museli všichni kandidáti zveřejnit do pondělní půlnoci.

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš přiznal finanční dary ve výši téměř 34 milionů korun. Nepeněžité plnění pak bylo za 1,9 milionu korun.

Podnikatel a textař Michal Horáček si náklady na kampaň platil sám. Kampaň vyčíslil na 29,4 milionu korun. Nepeněžité plnění měla hodnotu asi 256 tisíc. V kampani stále zdůrazňoval, že nejde o peníze od dárců a že nechce být nikomu zavázaný tím, že by si nechal přispět.

Prezident Miloš Zeman tvrdil, že kampaň nepovede, ale nebude bránit svým příznivcům, pokud tak učiní oni. Současná hlava státu přiznala, že na kampaň dostala už přes 20 milionů korun. Na transparentním účtu vybral Zeman přes 4,5 milionu korun, hodnota nepeněžitého bezúplatného plnění od jeho příznivců přesahuje 16,8 milionů korun.

Na billboardy za miliony nejvíc přispěl spolek kancléře Vratislava Mynáře. Stovky tisíc na propagaci dal i podnikatel Tomáš Hrdlička.

Organizace Transparency International upozornila, že kampaň současné hlavy státu je nejméně transparentní ze všech kandidátů.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí dnes oznámil, že tři z devíti kandidátů na prezidenta neuvedli na oficiálních stránkách přehled s informacemi o osobách, které jim daly peněžitý dar na kampaň. Neuvedl však, kdo pochybil. Úřad může za pochybení udělit pokutu až 300 tisíc korun.

(pel)