Imunitní výbor rozhodnutí o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapího hnízda prozatím přerušil.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor prozatím vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapího hnízda odložil. Babiš s Faltýnkem na jednání ani nedorazili. Možnost vyjádřit se k případu dostanou příští týden v úterý. Dnes výbor debatu o policejní žádosti o jejich vydání k trestnímu stíhání přerušil.

Babiš s Faltýnkem se z jednání omluvili proto, že se doposud neseznámili s výsledky vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

Miroslava Němcová (ODS) i Miroslav Kalousek (TOP 09) při příchodu na jednání výboru uvedli, že chtějí hlasovat o vydání již dnes.

„Myslím si, že je to účelové jednání ze strany poslanců Faltýnka a Babiše, že se omlouvají. Právě pro tuto účelovost jsem připravená, abychom hlasovali pro vydání,“ uvedla Miroslava Němcová (ODS).

Na výbor se dostavil policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil, který případ odmítl komentovat. Výbor chce vyslechnout rovněž státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Šéf výboru Stanislav Grospič (KSČM) před jednáním řekl, že nelze odhadovat další vývoj. Nejdřív se podle něj musí vyřešit, zda poslanci vyhoví omluvence Babiše s Faltýnkem.

Pokud nevyhoví, výbor může rozhodnout o vydání. Ve hře je ale rovněž další odklad, pokud by někteří členové výboru měli potřebu seznámit se se zprávou OLAF v českém překladu. Dokument je prozatím k dispozici v anglickém originále.

Dotaci pro farmu doprovázely vážné nesrovnalosti

Kompletní znění zprávy OLAF mají k dispozici Hospodářské noviny a Aktuálně.cz. Dokument konstatuje, že dotaci pro farmu Čapí hnízdo doprovázelo několik vážných nesrovnalostí.

Žadatelé podle zprávy udali při žádosti nepravdivé údaje a jiné informace zatajili, aby získali evropské peníze určené pro malé a střední firmy.

„Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“ uvedl OLAF v úvodním shrnutí zprávy.

OLAF pak vysloveně upozorňuje českou justici, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu.

„Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku (dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie). Národní soudní orgány můžou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAF,“ je napsáno v závěru dokumentu.

Podle evropských vyšetřovatelů se také nedá spolehlivě prokázat, že akcie farmy v dotyčné době vlastnili blízcí premiéra Andreje Babiše. Anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Babiš: Kauza je politický komplot

Babiš s Faltýnkem obvinění odmítají. Obviněno je v této kauze dalších devět lidí, včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Podle premiéra je projekt farmy naprosto v pořádku, peníze jsou řádně investované a kauza je politicky motivovaná.

Hnutí ANO přitom pro volby do Sněmovny v roce 2013 navrhovalo zrušit trestní a přestupkovou imunitu poslanců a senátorů.

„Parlamentní imunita v Česku je světová rarita a činí z našich volených zástupců privilegovanou vrstvu. Například v Nizozemsku probíhá případné stíhání poslance úplně stejně jako stíhání kteréhokoliv řadového občana. ANO je pro zachování indemnity (nemožnost trestu za ústní projevy ve sněmovně a za hlasování). V ostatních případech jsme pro to, aby stíhání probíhalo úplně stejně jako stíhání jakéhokoliv jiného občana bez rozdílu,“ bylo uvedeno v prohlášení.

Kvůli padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí Babiš spolu s Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi obvinění české policie, která žádá sněmovnu o jeho vydání. Podle vyšetřovatelů údajný podvod Babiš i sám řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Hlasování o důvěře vládě může být odloženo

Schůze mandátového a imunitního výboru by mohla zamíchat i programem jednání Sněmovny. Miroslava Němcová totiž navrhuje, pokud výbor v úterý nerozhodne, aby se odložilo hlasování o důvěře vlády naplánováné na středu.

Podle Němcové je totiž stěžejní, aby poslanci před hlasováním znali minulost Babiše a Faltýnka. Až pak se podle ní mohou rozhodnout, zda jim vyjádří, či nevyjádří důvěru.

Souhlasí s ní i místopředseda výboru Petr Gazdík (STAN). Ten připomněl, že už z významu slova důvěra vyplývá, co poslanci vládě vyjadřují. Proto by před hlasováním měli mít všechny informace, tedy i ty od mandátového a imunitního výboru.

Komentář: Samozvaný politický anděl Andrej podvedl EU i občany České republiky

(pel)