Babišova vláda se programově posunula ke komunismu: Chce zavést jízdné ve vlacích zdarma pro studenty a důchodce. A důchodový úřad k tomu.

Babišova vláda se programově posunula ke komunismu. Do programového prohlášení nově zařadila bezplatnou přepravu ve vlacích pro studenty a důchodce. Jízdné zdarma zdůvodňuje jednak tím, že si to cestující zaslouží a jednak nevytížeností vlaků v ČR. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že nový programový bod vlády je odpovědí na „požadavky zástupců seniorů“. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) si studenti a penzisté bezplatnou dopravu zaslouží.

Novou verzi programového prohlášení schválila v pondělí odpoledne vláda na mimořádném zasedání. Dokument zaslala předsedům sněmovních stran.

Ve středu chce Babišova vláda s doplněnou verzí programového prohlášení požádat  poprvé o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Babiš ve svých prohlášeních připouští, že nevěří, že se mu podaří sehnat mezi poslanci potřebnou většinu.

Nevytížené železnice

Jízdné zdarma je určeno pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let. Podle Babiše je takové opatření potřebné i z důvodu nedostatečného vytížení železnic.

„Bude debata o podmínkách, jestli ta průkazka bude stát pár stovek,“ doplnil Babiš.

Ministr Ťok podotkl, že obě skupiny obyvatel si jízdné zdarma zaslouží.

„Jak bylo řečeno, předpokládáme, že by byl nějaký senior pas nebo průkaz, který by byl zpoplatněný. O tom kolik by to bylo, se vedou debaty a nemusel by to být až tak velký zásah do rozpočtu státu.“

Jízdné zdarma by podle Ťoka měla být služba, kterou by poskytovaly všichni dopravci. Ministr dopravy poukázal také na fakt, že režijní jízdné již mají zaměstnanci a bývalí pracovníci Českých drah.

Mluvčí soukromého dopravce RegioJet Aleš Ondrůj reagoval s tím, že by vláda měla posoudit, zda jízdné zcela zdarma ve vlacích patří mezi sociální priority nebo by například řešením byla státem garantovaná vysoká sleva na dopravu, ale se zachováním jízdného v určité symbolické výši.

„Cokoli, co je zdarma, v sobě vždy nese riziko nadužívání něčeho, co je prostě zadarmo,“ vysvětlil Ondrůj.
Šest bodů pro Česko

Do programového prohlášení vlády přibyla preambule, která se týká základních oblastí, na které se vláda chce zaměřit. Jedná se o klíčové body jako digitalizace nebo důchodová reforma – vzniknout by měl důchodový úřad.

Preambule má šest bodů:

  • digitální Česko
  • být vidět v Evropě
  • strategický investiční plán země
  • důchodová reforma
  • reforma státu
  • posílení bezpečnosti.

V oblasti digitalizace zamýšlí vláda usilovat o maximální elektronizaci státní správy a dostupnost internetu pro všechny. V evropských otázkách vláda odmítá uprchlické kvóty a chce „důsledně hájit zájmy České republiky v Evropské unii“.

Další prioritou je strategický a investiční plán země včetně výstavby bytů pro mladé a starší občany.

Babišova vláda plánuje zavést důchodovou reformu: „přijmout konkrétní kroky a oddělit důchody od státního rozpočtu“.

Kabinet chce rovněž začít s reformou státu, která údajně „bude zahrnovat udržení rovnovážného státního rozpočtu, přijetí nových zákonů o daních z příjmů, důsledné sledování regulovaných cen, lepší správu státního majetku a boj s lichvou“.

Vláda uvádí, že v programovém prohlášení vyšla vstříc požadavkům Rekonstrukce státu, „především v oblasti zajištění nezávislosti státního zastupitelství a transparentnosti firem obchodujících se státem“.

Do Programového prohlášení byly zahrnuty i požadavky Svazu měst a obcí v podobě „zlepšení dostupnosti služeb na venkově a podporou rodinných farem“.

Vyslyšeny prý byly také požadavky zástupců seniorů – ať už jde o zmiňovanou „dopravu zdarma pro cestující nad 65 let“, tak o dostupnost bydlení. Vláda chce přijmout opatření pro realizaci rychlejší výstavby pro seniory.

Kabinet chce prosadit rychlejší výstavbu malých nájemních bytů pro seniory podle potřeb krajů, obcí a měst. Slibuje, že za volební období by jich mohlo vyrůst až 6000. (sfr)