Novým českým prezidentem bude buď znovu Miloš Zeman nebo ho porazí akademik Jiří Drahoš, ukazují předvolební průzkumy.

Největší šance stát se budoucím prezidentem ČR má opět Miloš Zeman nebo akademik Jiří Drahoš, naznačují průzkumy voličských preferencí. Třetí by nejspíš skončil podnikatel a textař Michal Horáček.

Předvolební průzkumy se vesměs shodují na tom, že 1. kolo prezidentských voleb vyhraje opět Miloš Zeman se ziskem nejméně třetiny až dvou pětin hlasů. Druhý Jiří Drahoš by získal pětinu až třetinu hlasů. Z ostatních kandidátů by dvouciferného výsledku dosáhl už jen Michal Horáček.

Zeman je favoritem na celkové vítězství i podle modelu, který kromě průzkumů bere v úvahu také kurzy sázkových kanceláří. Podle něj se pravděpodobnost Zemanova znovuzvolení pohybuje kolem 46 procent, šance Drahoše na výhru je kolem 45 procent.

Výsledky průzkumů k prezidentským volbám lze uveřejnit naposledy v pondělí. Od úterý až do ukončení sobotního hlasování platí zákaz uveřejňování voličských preferencí pod hrozbou pokuty. Opatření má zabránit nežádoucímu ovlivňování voličů, i když podle expertů se průzkumy řídí jen menšina z nich.

(pel)