Zpráva OLAF nechala Andreje Babiše naprosto klidným. Lídr ANO chce v Česku vládnout jen se svými vybranými lidmi. Kauza Čapího hnízda je prý jen vykonstruovaná a jde o snahu vyštípat ho z politiky.

Zpráva úřadu OLAF o vyšetřování Čapího hnízda s Andrejem Babišem ani nehnula. Lídr ANO chce v Česku vládnout jen se svými vybranými lidmi. Kauza Čapího hnízda je prý jen vykonstruovaná a je to snaha vyštípat ho z politiky. Pokud by Babiš sestavoval vládu i podruhé, opět by šlo o jednobarevný menšinový kabinet.

Premiér to uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

„Už to tak vypadá, že napoprvé vláda důvěru nedostane. Ale prostor ve Sněmovně využiji naplno a požádám poslance, aby naši vládu podpořili,“ uvedl Babiš.

Doufá ale, že třeba sněmovnu přesvědčí hned napoprvé. Pokud kabinet důvěru nezíská, prezident Miloš Zeman slíbil vítězi voleb i druhý pokus s dostatečným časovým prostorem. Šéf ANO b i tak zopakoval menšinovou jednobaevnou vládu.

„Určitě preferuji menšinovou vládu, nebudu to zastírat. Je to ta nejlepší varianta. Byl jsem v té koaliční, a to byl horor. Jednobarevná vláda je určitě praktičtější než koaliční už kvůli všemožným koaličním radám. Koaliční vláda nebo tolerance za nějaké programové shody je také možná, ale dobře víte, že jsem příznivcem většinového systému,“ uvedl.

Zpráva OLAF nechává Babiše naprosto klidným a nevidí důvod, proč by měl stáhnout nebo očišťovat své jméno.

„Zprávu neznám, ale za prvé nemám proč se očišťovat, protože jsem nic špatného neudělal. A za druhé vyštípat mě z politiky je přesně to, o co tomuto systému jde. Celá kauza je vykonstruovaná, je to politická objednávka a komplot organizovaný z ČR a účelově přenesený i do Bruselu,“ řekl.

„Tato kauza mě má poškozovat politicky, znemožňovat vytvořit vládu, ale s mojí politickou kariérou to nemá vůbec nic společného. V politice mi totiž nikdo nemůže nic vyčíst, tak se vymyslel deset let starý případ, o kterém by nikdo nikdy neslyšel, kdybych nebyl v politice,“ dodal.

(pel)