Spojené státy čeká kolaps a rozpadnou se jako Sovětský svaz, domnívá se bývalý vlivný kongresman Ron Paul.

Spojené státy čeká kolaps, předpověděl bývalý kongresman Ron Paul. Podle něj je i přes ekonomický růst USA země masivně zadlužená a „značná část obyvatel Ameriky na tom není zrovna nejlépe“. Zadlužení země v loňském roce překročilo hranici 20 bilionů dolarů (423,2 bilionů korun).

Libertarián a člen Republikánské strany upozornil, že americké hospodářství představuje „obrovskou bublinu“, která „nutně praskne“. Podle něj se USA „mohou zadlužovat a utrácet obrovské peníze“, protože dolar je „světová rezervní měna.“ Přitom Paul podotkl, že posledních osm let je americké hospodářství ve stavu recese.

„Očekává nás náhlý kolaps podobný tomu, který zastihl sovětský systém. Samozřejmě že se naše země nerozpadne na jednotlivé státy, ale jsem si jist, že nedokážeme nadále být globálním impériem,“ shrnul Ron Paul.

Paulovi vadí zejména masivní zadlužení nejen veřejných rozpočtů, ale i firem a domácností.

„Země se cítí o moc lépe, ale vše funguje na půjčených penězích,“ dodal.

Schodek amerického rozpočtu za Donalda Trumpa v absolutních číslech narůstá. Pro finanční rok 2018 se deficit může vyšplhat až na 1 bilion dolarů (asi 21,2 bilionu korun). Příjmy pokladny výrazně sníží dopady nové daňové reformy.

Extremní výdaje spolkne také zbrojení, které se pro letošní rok odhadují na 652 miliard dolarů (13,8 bilionů korun).

Celkové výlohy na obranu v roce 2018 (včetně dávek veteránům a zahraniční vojenskou pomoc) budou činit 886,8 miliard dolarů. To je v přepočtu na koruny 18,7 bilionu korun, což je zhruba 14 státních rozpočtů ČR.

Není tedy divu, že zadluženost Spojených států amerických je masivní a stále narůstá. Oficiální zadlužení USA přesáhlo v roce 2017 hranici 20 bilionů dolarů (423,2 bilionů korun), což je více než 350 ročních rozpočtů ČR. Každý Američan dluží kolem 70 tisíc dolarů (asi 1, 5 milionu korun).

(pel)