Téměř tisíc heren v Česku ukončilo na přelomu roku provoz kvůli novému zákonu.

Kvůli novému zákonu zavřelo v lednu 2018 téměř 1 tisíc heren. Od Nového roku totiž zákon výrazně zpřísnil podmínky pro provozování hazardu. Hrací automaty nově nemůžou být v barech a hospodách. Zákon zakazuje také anonymní hraní, hráči se musí bez výjimky registrovat a herny musí mít kamerový systém.

Zprávu přinesly Hospodářské noviny.

„Provozovatelům se už zjevně nevyplatilo přizpůsobit novému zákonu, takže tu činnost sami položili,“ uvedl dosavadní náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

„Je to trochu nečekaný úspěch. Přišlo to o několik měsíců dříve, než jsme předpokládali,“ dodal Závodský.

Závodský se na přípravě zákona podílel velkou mírou, ale na ministerstvu financí však paradoxně skončil. Nová ministryně financí Alena Schillerová ho hned první den po svém nástupu do funkce sesadila z postu náměstka a agendu hazardu mu vzala.

V současné době je v Česku 2951 heren. V  roce 2015 bylo v ČR přes 6 tisíc heren, ke konci roku 2017 to bylo 3890 podniků.

Nový zákon zakazuje anonymní hraní. Všichni hráči bez výjimky se musí v herně zaregistrovat, provozovatel musí ověřit jejich totožnost a zřídí jim hráčský účet.

Hrací automaty nesmějí být v hospodách ani barech, ale pouze v kasinu nebo v herně.Musí mít zvláštní vchod, zakrytá okna a nesmí aktivně lákat ke vstupu.

(pel)