Politici, soudci ani žalobci se nemusejí obávat snížení svých platů, Andrej Babiš jejich mzdy uchránil.

Andrej Babiš uchránil platy politiků, soudců a žalobců. Jejich platy se nesníží. Menšinová Babišova vláda se postarala o to, že nedojde k poklesu mezd veřejných činitelů. Ten by jim hrozil, pokud by se jejich příjem počítal podle platů v celém národním hospodářství, jejichž průměr je nižší.

Informaci přinesly Novinky.cz.

Babišův kabinet rozhodl, že Český statistický úřad (ČSÚ) musí údaj o platech v nepodnikatelské sféře – tedy údaj pro politiky a justici výhodnější – dál zpracovávat. Statistici budou údaj sledovat jen pro skupinu 4500 lidí, jejichž příjem je hrazen ze státnío rozpočtu.

ČSÚ přestal v roce 2017 údaj o výši mezd v nepodnikatelské sféře uvádět. Úřad ho kvůli novým evropským pravidlům nahradil údajem o průměrné mzdě v celém národním hospodářství. Ta je však v Česku nižší než v nepodnikatelské sféře, proto ústavním činitelům, soudcům i státním zástupcům hrozilo, že jim od příštího roku platy klesnou o tisíce korun.

„Vláda uznala, že podle původní metodiky nelze údaj počítat. Na stole je tak nyní kompromisní varianta, kterou jako jednu z možných ČSÚ již v minulosti ministerstvu práce a sociálních věcí navrhoval, avšak nebyl vyslyšen,“ sdělila mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Vláda nyní musí připravit nařízení, ve kterém nově definuje pojem „nepodnikatelská sféra“ a zpracuje metodiku pro výpočet údaje o mzdě v jejím rámci. Kabinet uložil tento úkol ministerstvům práce a spravedlnosti, která ho mají spolu s ČSÚ zvládnout do konce dubna 2018.

(pel)