Babišovo hnutí ANO chce zrušit nařízení, které zvýšilo mzdy řidičů autobusů. Pražská MHD přitom funguje v omezeném prázdninovém režimu, protože dopravcům chybějí řidiči.

Babišovo ANO chce sebrat peníze řidičům autobusů. V Praze však už nyní nemají dostatek řidičů MHD a musí jezdit podle omezených prázdninových jízdních řádů. Babiš chce zrušit nařízení, kterým vláda k začátku roku 2017 zvýšila minimální mzdy řidičů linkových autobusů.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2016 rozhodla, že od ledna 2017 se zvýší minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 koruny na hodinu na 98,10 koruny. Stouply i další příplatky. Kraje objednávají veřejnou dopravu a potřebné linky dotují.

Požadavek krajů na kompenzace za zvýšení mezd, které nařídila vláda, se postupně snižoval. V červenci pak vláda schválila příspěvek zhruba 394 miliónů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

„Chci to zrušit, protože je to nesmysl. Byla to jen akce pana premiéra před krajskými volbami, kdy se chtěl zalíbit a myslel si, že získá hlasy v krajských volbách. Aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců, to je nesmysl,” zkritizoval nařízení Babiš.

Navýšení mezd řidičů bylo podle šéfky Asociace krajů Jany Vildumetzové nesystémové a nešťastné.

„Krajům to způsobilo nejen problémy finanční, ale i legislativní. Zásah do rozpočtu v roce 2017 byl 840 miliónů korun, které jsme museli dát dopravcům, a 420 milionů korun to bude v letošním roce,” konstatovala karlovarská hejtmanka.

Praha má přitom nedostatek řidičů městské hromadné dopravy už nyní. Pražské tramvaje, autobusy i metro fungují  v prázdninovém omezeném režimu. Do běžného režimu se spoje vrátí od pondělí 15. ledna.

(pel)